web stats
 
 
     
 
 

Куќата е Паметна затоа што се прилагодува на моменталната активност, расположение, навики и животниот стил на сопствениците ...
                                             

Куќата е Паметна затоа што се прилагодува на моменталната активност, расположение, навики и животниот стил на сопствениците ...
                                             

 
 
   

Куќа на семеен деловен човек

 

Брзото темпо на живот, поготово кај деловните луге понекогаш наметнува негативни промени во начинот и стилот на живот,кој се предизвикани од преголемата окупираност од работните обрски, долгото и непредвидливото работно време и све пократкото слободно време со своите најблиски.


Концептот на автоматизирање на домаќинствата пробува да одговори на новите времиња, така што технологијата на куќната автоматика се става во служба на квалитетно живеење и прави да тие драгоцени слободни времиња послужат за релаксација во одговарачкиот амбиент во топлите домови.
Системот ПАМЕТНА КУЌА во овој објект ке интегриса подсистеми за далечинско управување на внатрешната расвета и напреден систем за далечинско и автоматско управување на греењето и ладењето во секоја просторна целина, со мобилен или фиксен телефон, преку интернет со компјутер, и како најнапредна опција, преку touch screen-от во боја.

Станарите преку екранот осетлив на допир, користејки ја наменски пишаната програмска апликација на српски јазик, ке пристапуваат и управуваат со сите подсистеми во домот.Апликацијата се прилагодува на потребите и желбите на секој корисник на системот ПАМЕТНА КУЌА .Освен целосната персонализација , корисниците имаат и додатна опција,оставање на пишани и цртани пораки на екранот и правење траекторија на греење и ладење за секоја просторна целина во секој саат ( од 0-24).Корисниците ке можат потполно да ја подесат температурата во секоја од просторните целини,автоматска или далечинска контрола на подното, зидното, и радијаторското греење и ладење.Можното сценарио на движење е следното : од 0- 6ч наутро температурата во дневната соба,теретаната, кујната, и работната соба да биде 18 степени, додека во спалната и детската соба да биде 21 степен.Од 6-9 ч температурата ке расне за по 2 степени по саат да би после 9 ч кога станарите ке отидат од куќата таа повторно падне на утринското ниво на кое би се задржала до враќањето на станарите од секојдневните обврски.Во вечерните саати температурата ке се движи во опсек од 22-27 степени во зависност од надворешните температури и годишниот период.
Доколку има сауна таа ке се уклучува по пат на телефон, така што покрај идеалните температури во просториите станарите ке ги дочека припремена сауна.При заминувањето од куќата програмското сценарио ( заминување од дома) со едно притискање на на тастерот се исклуцува комплетната расвета и сите уреди освен фрижидерот , а доколку куќата останува празна ке се затвори и главниот довод на вода, со што се активира и сигурносната функција на системот.Сопственикот при доаѓањето во куќата од работа,аеродром, или автомобил ке иницира програмско сценарио (доаѓање дома вечер) со што амбиентот во куќата ке се прилагоди со што ке се активираат сите надворешни светла во дворот,светло пред и во гаража, во ходник, во дневниот престој и купатило,водата во бољерот ке биде загреана,ТВ и аудио системите ке бидат уклучени, ролетните подигнати,а температурата во дневната соба е преферирани 22 степени .При активирањето на сценариото на гледање (домашното кино) се уклучува домашното кино и се подесува на Dolby Surround, главната расвета се гаси, ролетните се спуштаат , амбиентално светло останува уклучено уште две минути додека сопствениците не заземат места пред Wide Screen плазма екранот , а единствено останува уклучена халогенка над фрижидерот.При одење на спиење со далечинскиот управувач во спалната соба се иницира сценарио (добра ноќ) кое предвидува исклучување на комплетната расвета во домот, се спушта температурата во куќата, се активираат надворешните алармни сензори, ролетните се спуштаат.ТВ и аудио системите доколку останат уклучени автоматски се гасат во 01 часот по полноќ, а болерот се уклучува во текот на ноќта кога почнува ефтината тарифа на струја.Наутро се активира сценарио ( добро утро) кој уклучува одбрана музика , ги подигнува сите ролетни, уклучува светло во купатило и активира апарат за филтер кафе.Навечер кога семејството е собрано на вечера активира сцеарио (вечера) кој ја подесува расветата во трпезаријата и кујната.

Освен овие стандардни сценарија станарите ке добијат уште низа на други специфични сценарија кои они ке ги програмираат во склад со својот стил на живот.
Сопственикот ке може да управува и преку интернет користејки ја програмската апликација HomeSeer™така да при логирањето ке може да го проверува моменталниот статус на сите уреди и на опремата во куќата и да по потреба уклучува и исклучува уреди.
Овака проектиран систем на овој објект ке му донесе своја полна смисла за подигнување на квалитетот на животниот стил и конфор,сигурност и безбедност,заштеда на ел. енергија .Сопственикот најмногу ке заштеди на ладење окулу 50% и на греење на објектот од окулу 30%, со што овака димензионираниот систем би го отплатил за само неколку години користење.

    

Автоматизација на овој објек подразбира:

 
 
• Управување редоследно со случувањата во куќата
• Управување со расвета
• Далечински видео надзор
• Интелегентен алармен систем
• Начини на управување
 
 
  Принт
 
   
 
Design by MediaDotCom